Wat is de ideale volgorde van de oefeningen bij krachttraining?

Bij krachttraining heeft de volgorde waarin je de oefeningen uitvoert een grote invloed. Er bestaan verschillende trainingsmethodes die ervoor zorgen dat je spieren niet te snel overbelast geraken.

Van groot naar klein trainen

Deze trainingsmethode wordt het meest gebruikt. Het principe bestaat eruit dat je eerst je grote spiergroepen traint, pas daarna doe je de oefeningen voor de kleine spiergroepen. Als je namelijk eerst de oefeningen van de kleine spieren doet, zijn deze al moe en is het moeilijker de oefeningen voor de grote spiergroepen te doen. Zowel beginners al gevorderden kiezen vaak voor deze trainingsmethode.

Afwisseling tussen onder- en bovenlichaam

Deze trainingsmethode is vooral geschikt voor beginners. Te veel oefeningen voor een bepaalde lichaamzone kan voor hen nog te vermoeiend zijn. door af te wisselen tussen het onder- en bovenlichaam, krijgen de spieren meer tijd om zich te herstellen. Ook als je weinig tijd hebt, is deze trainingsmethode een aanrader. De rustpauzes tussen verschillende oefeningen zijn minimaal. Meteen nadat je een oefening deed voor het bovenlichaam, kun je een oefening doen voor het onderlichaam.

Afwisseling tussen duw- en trekoefeningen

Ook deze trainingsmethode is aan te raden aan mensen met weinig tijd. De rustpauzes worden tot een minimum beperkt. Terwijl je een trekkende oefening uitvoert, kunnen de spieren die gebruikt worden bij duwende oefeningen zich voldoende herstellen en andersom. Zo hoef je niet te rusten en kan je alle oefeningen met maximale inspanning uitvoeren.

Dit bericht is gepost op 11 januari 2008 om 09:54 uur en is geplaatst in Fitnessoefeningen, Krachttraining.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: WordPress › fout

Er heeft zich een kritieke fout voorgedaan op deze site.

Meer informatie over probleemoplossing in WordPress.